Sinüzit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Sinüzit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? Yüz kemiklerin içerisinde bulunan boşluklar iltihaplı doku ile dolduğu zaman ‘sinüzit’ adı verilen bir hastalık ortaya çıkar.
Sinüzit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? Bu hastalık burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, sarı veya yeşil renkteki burun akıntısı, koku almada güçlük ve baş ağrısı ile kendini gösterir.
Sinüzit Belirtileri
Kişiden kişiye göre değişmek ile birlikte sinüzitin belirtilerini şu şekilde ele alacak olursak; genellikle insanlar başları ya da yüzleri ağrıdığında sinüzit olduklarını zannederler. Oysaki bu hastalığın kendisini ağrı ile fark ettirmesi çok az bir ihtimaldir. Bunun sebebi, sinüzitteki ağrı oranının %5 civarında seyretmesi olarak gösterilebilir. Ağrıya nazaran daha ön planda olan şikayetler; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve sesteki bozulma olarak görülmektedir.
Göz çevresinde yaşanan basınç hissi, geceleri ya da sabaha karşı meydana gelen inatçı öksürük, uzun süre geçmeyen baş ağrısı, sarı ve yeşil renkteki koyu kıvamlı burun akıntısı, horlama ve burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, kötü kokulu nefes, mide bulantısı ya da kusma, 10 ile 14 günden uzun süren soğuk algınlıkları, zaman zaman yaşanan hafif ateş yükselmesi gibi belirtiler sinüzitin diğer semptomları arasında yer alır.
Sinüzit Tedavisi
Doğru tedavi edilmeyen sinüzit; kronik gastrit, kronik farenjit, göz çevresi enfeksiyonu ile apsesi, reflü, beyin apsesi ve menenjit gibi çok ciddi boyutlardaki hastalıklara sebep olabilmektedir. Kulak, burun, boğaz muayenesi, sinüs tomografisi, endoskopik muayene ve direkt grafi yöntemleri ile tanısı konulan sinüzitin akut, subakut ve kronik olarak 3 evresi bulunmaktadır. Akut sinüzit ortalama 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçmektedir. Bir geçiş evresi olan subakut sinüzit, iyileşmeyen ve kronikleşmeye doğru giden sinüziti ifade etmektedir. 3 aydan daha uzun süren sinüzit ise kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak antibiyotik tedavisi ile başlanıp gerektiğinde sinüzit ameliyatı uygulanmaktadır.
Sinüzit Hakkında Bilinen Yanlışlar
Sinüziti iyileştirdiği veya iyi geldiği düşünülen bazı bitkisel tedaviler ya da doğal tedaviler hastaların hayatı için çok riskli olabilmektedir. Bu anlamda buruna sıkılan bir bitkinin burun arkasından alt solunum yoluna akması, gırtlak ödemine sebebiyet vererek kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle bu yöntemlerden uzak durulmalıdır. Diğer yandan burun çok şiddetli ve hızlıca sümkürmemelidir. Çünkü böyle bir durumda burundaki enfeksiyonun kulağa gidip orta kulak iltihabına yol açması yüksek ihtimaldir.