Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir? İnsanların belirli bir eğitimle kazandıkları ve hayatlarını kazanmaya devam ettikleri düzenli faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir.
Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir? Meslek, bir kişinin eğitim yoluyla planlı bir şekilde kazandığı veya doğuştan gelen, doğrudan veya dolaylı olarak başkalarının hayatına fayda sağlayan ve gerektiğinde para kazanmak için uygulamaya konulabilen nitelikler bütünüdür.
Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Meslek seçimi ne kadar bilinçli yapılırsa kişi iş hayatında o kadar verimli, başarılı ve mutlu olur.
- Seçtiğiniz meslekte; Nasıl bir eğitime ihtiyacınız olduğunu, sizi ne tür görev ve rollerin beklediğini, ne tür çalışma koşulları, iş olanakları ve gelirin olduğunu bilmek daha sağlıklı kararlar vermenizi sağlayacaktır.
- Kişisel ve sosyal özellikleriniz, yaşadığınız ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı, eğitim sistemi, iş imkanları ve şans faktörü de meslek seçiminizde oldukça etkilidir.
- Geçmişin, bugünün ve geleceğin en iyi eseri, bireyin özelliklerine ve koşullarına en iyi uyum sağlayan, onları daha mutlu eden ve tüm yeteneklerini kullanarak üstesinden gelinebilecek olandır.
Profesyonel Seçim Süreci Nasıldır?
Farkındalık dönemi (5 ila 12 yıl):
Bu dönem, çocuğun mesleki vicdanının oluşmaya başladığı dönemdir. Bu dönemde çocuk, çevresindeki insanların farklı mesleklere sahip olduğunu ve çeşitli mesleklerin varlığını görmeye ve anlamaya başlar.
Mesleğin araştırma ve keşif dönemi (12-15 yıl):
Bu dönemde çocuk, insanların ve mesleklerin ortak yönleri ve farklı nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmaya, yeni yönleri anlamaya ve keşfetmeye başlar.
Karar verme dönemi (15-18 yıl):
Bu dönemde birey kendisi ve meslekleri hakkında oluşturduğu algılara dayalı bilgileri değerlendirerek eşleştirmeye, eşleştirmeye ve gelecek için idealler oluşturmaya başlar. Bu idealler ve fikirler ilk başta geçici olabilir, ancak yavaş yavaş net ve temel bir plan yapmaya ve genç profesyonelin kararını oluşturmaya başlarlar.
Staj dönemi (18- …):
Bireyin iş dünyasında yerini aldığı ve çalışmaya başladığı dönemdir. Bu dönemde birey edindiği bilgi ve becerileri uygulamaya koyar. Pratik yaparken mesleki gelişiminiz devam eder. Başta da bahsettiğimiz gibi bu yollara dikkat edildi mi meslek seçimini doğru yapmış olursunuz.