KPSS Tarih Ezber Kolaylaştırıcı Kodlamalar
KPSS Tarih Ezber Kolaylaştırıcı Kodlamalar nelerdir? Bilindiği üzere tarih dersi oldukça ezber gerektiren bir derstir. Fakat kolaylaştıran kodlamalar vardır. Peki KPSS tarih ezber kolaylaştırıcı kodlamalar nelerdir?
KPSS tarih ezber kolaylaştırıcı kodlamalar nelerdir? Sorusu öğrencilerin sıklıkla araştırma yaptığı konular arasındadır. Çünkü tarih dersi bilgi dersidir. Cevabı biliniyorsa yapılır, bilinmiyorsa paragraf sorusu gibi yorumlamak mümkün değildir. Bu yüzden kodlama sistemi için tarih dersi biçilmiş kaftandır.
KPSS Tarih Dersi İçin Kodlamalar Nasıl Yapılır?
Ezber yapmak bazı kişiler için sanıldığı kadar kolay değildir. Kafa karışıklığına neden olabileceği için ezber yapmak yerine kodlama yapmak daha doğru bir seçim olacaktır. KPSS tarih dersinde kodlama yapmak için öncelikle doğru bir kaynak edinmek gerekmektedir. Bu doğru kaynak, kitaplar olabileceği gibi, öğretmenlerin piyasada bulunan ders notları da olabilir. Bunların yanı sıra internet üzerinden kodlama ile ilgili pek çok video bulmak da mümkündür.
Kodlama yapmak için tercih edilen zaman da son derece önemlidir. Sessiz ve kimsenin olmadığı zamanlar yani gece saatleri kodlama yapmak için en uygun zamanlardır denilebilir. Kodlama yöntemi ile beyin konu ve kodlama arasında bağlantı kurarak, soru çözümünde akla gelmesine yardımcı olmaktadır.
KPSS tarih dersinde kodlama yaparken, kodlamaları sadece okuyup geçmek yerine, yapılan kodlamaları sürekli tekrar etmek ve küçük notlar alarak görülebilir yerlere asmak etkili bir yöntemdir. Göz aşinalığı olan konularda hatırlamanın daha kolay olduğu unutulmamalıdır. Peki bu kodlamalar nasıl yapılmalıdır? Bir örnekle açıklanacak olunursa şu şekilde yapılabilir;
Şeyh Sait İsyanı ve alınan önlemler konusunda her maddeyi ezberlemek için kodlanmış kelime tibet olmalıdır. Tibet kelimesinin baş harflerini ise maddelere göre kodlamak gerekmektedir.
Takrir-i Sükûn kanunu ilan edildi.
İstiklal Mahkemeleri kuruldu.
Bölgesel seferberlik ilan edildi.
En sert tedbirler alındı.
Tam yetki İsmet Beye verildi.
Görüldüğü üzere tibet kelimesinin baş harfleri ile konu üzerinde kodlama yapmak mümkündür. KPSS tarih dersi kodlamaları yaparken, sadece kodlama kelimesi ezberlenerek, maddeler unutulsa bile sınavda çıkan şıklar arasında baş harflere göre uygulayıp cevabı bulmak mümkün olacaktır.