DURUŞ BOZUKLUKLARI NEDEN KAYNAKLANIR?
Çocukluk döneminde kazanılması gereken dik durma ve düzgün oturma özellikleri olmadığı takdirde ileriki yaşlarda kişilerde kişiler de kamburluk, düzleşmiş bel, arkaya doğru eğik bel, omuzların öne düşmesi gibi duruş bozuklukları meydana gelir. Çocukken taşınan ağır sırt çantaları, yanlış pozisyonlarda ders çalışma alışkanlığı, bilgisayar başında çok uzun süre ve yanlış açıda oturmak, görme bozuklukları, yatağın uygunsuz olması ve ruhsal problemlerin varlığı duruş bozukluklarına yol açar. İyi bir duruş baş, gövde ve kol ve ayakların dengeli bir oranda dizilimidir.
DURUŞ BOZUKLUKLARI NELERDİR?
Kamburluk sırt omurgasının öne doğru eğilmesi ile oluşur. Özellikle obez kişilerde sık görülür. Karın, kalça ve bel çevresindeki kasların gücünü kaybetmesi sonucunda bel çukurluğu artar. Bu duruş bozukluğunda bel ve bacak ağrıları meydana gelir. Hem kamburluk hem de bel çukurluğunun artması bozuklukları meydana gelmişse bu kişilerde kalça öne doğru eğilir, boyun çukurluğu kamburluk yüzünden artar ve boyun, sırt, bel ağrılarına yol açar. Beli düz tutmakla görevli olan sırt kasları gevşekse düz bel dediğimiz duruş bozukluğu meydana gelir. Bel fıtıklarını tetikleyen tipte bir bozukluktur. Kötü duruşlar eklem bütünlüğü için tehlikeli sonuçlar doğurur. Kişi solunumunu düzgün yapamaz, baş, boyun, sırt ve bacaklarında ağrılar hisseder, sürekli yorgunluk meydana gelir.
Ayakta durma, oturma, yatma pozisyonları son derece önemlidir. Ofis ortamında çalışan kişilerin çalışma pozisyonlarını düzeltmeleri, çok uzun süre oturmamaları aralarda pratik egzersizlerle boyun, sırt ve bel kaslarını desteklemeleri gerekmektedir.