Ağız kokusu nedir? Neden oluşur? Yapılması gerekenler nelerdir?
Ağız kokusu nedir? Neden oluşur? Yapılması gerekenler nelerdir?
Ağız kokusu, birçok insanın hayatında olumsuzluk, iş ilişkilerini ve yaşamını kısıtlayan, dört- beş kişiden birinde görülen bir sorun olarak görünmektedir. Kötü kokan bir nefes kişilerde psikolojik sorunlara neden olmakla birlikte, özgüven eksikliğini de beraberinde getirmektedir.
Kötü ağız kokusunu bir nedene değil de birçok nedene bağlamak doğru olacaktır. Akciğer kaynaklı koku kötü ağız kokusu olmamakla birlikte, kötü nefes kokusu olarak bilinmelidir. Kötü nefes kokusu, akciğer enfeksiyonlarıyla yada sindirim sisteminde ki bozukluklardan meydana gelebilmektedir. Yediğimiz besinlerin yeterince sindirilmemesi ile oluşan gazlar istek ve bilgi dışında ağız kokusu olarak kendini göstermektedir.
Ağız kokusunun başlıca sebepleri
Ağız hastalıkları: Diş eti hastalığından, diş eti iltihabına kadar birçok neden ağız hastalığına neden olmaktadır.
Kimyasal zehirlenme: Toksit kimyasallarla birlikte siyanür gibi sebepler ağız kokusuna ayrıca ağız içinde acı badem şeklinde de bir tat oluşmasına da neden olur.
Stres: Her hastalığın içinde biraz stres olabileceği gibi kötü ağız kokusunda da stres önemli bir rol oynamaktadır. Duygusal stres, sindirimin yeterince yapılamamasına ve iyi sindirilmeyen besinlerinde ağız kokusuna sebebiyet vermesine yol açar.
Gıdalar: Çoğumuza tanıdık gelen bazı gıdalar tüketildiğinde ağız kokusuna sebebiyet verir. Bunlar, sosis, soğan, sarımsak, balık, v.s. gibi besinlerdir.
Bakteriler: Bakteri çoğu zaman kötü nefese yol açar. Bakteriler yemek artıklarında üremeye başlar ve üreme esnasında kötü bir kokuya neden olur.
Diğer hastalıklar: Karaciğer, diyabet, mide, böbrek sorunları, düodenum ülseri, ağızda çıkan yaralar ve kanser gibi hastalıklar ağız kokusunun başlıca nedenleri arasındadır.
Yukarıda saydıklarımız haricinde kişiye özel hastalıklar da ağız kokusuna neden olmaktadır. Diş temizliği, dil temizliği gibi her gün periyodik olarak yapılması gerekli bakımlarında kişinin kendisi tarafında güzel bir ağız kokusu için yapılması gerekmektedir. Toplum içinde insanların dışlanmaması, huzur ve mutluluk için bunların yapılmasından yarar vardır.