Gebelik

Adet Görme Mekanizması ve Gebeliğin Başlaması

 

Kadınların ergenlik dönemi ile birlikte hayatlarına gren adet görme menopoz dönemine kadar devam eder.

Adet Görme Mekanizması Nedir?

Kadınların son âdetinden ilk adet günü arasındaki süreç adet görme mekanizması olarak adlandırılır. Bu süreçte kadınların fiziki ve ruhsal açıdan pek çok sorunu oluşur. Bunların hepsi de adet görme mekanizması içerisinde değerlendirilir.

Adet kanamasının başladığı ilk gün döngünün de birinci günü olarak ifade edilir. Bu süreç ortalama olarak 28 gün boyunca devam eder. Ancak kadınların adet görme periyotları kimi zaman farklılık gösterir. Genellikle alt limit olarak 21 gün, üst limit olarak da 32 gün baz alınır. Bu süre zarfında sağlıklı bir adet görme mekanizması oluşur. Görülen adet günü de kadınların fizyolojik ya da psikolojik olarak farklılık içerisinde bulunur. Ortalama olarak adet günü 4 olsa da bu süre bir güne kadar bile düşebilir. Bu durum tamamen kadınların farklı yapısal özelliklerinden kaynaklanır. Kadınlarda adet görme değişikliği nedeni ile her kadının sahip olduğu mekanizma da birbirinden farklıdır.

Adet döngüsü içerisinde bir takım fiziksel değişiklikler meydana gelir. Adet döngüsü 28 gün olan kadının adet görmeye başladıktan sonraki 14. güne yumurtlama adı verilir. Yumurtlama, rahim içerisindeki östrojen miktarının artması ile bağlantılıdır. Östrojen hormonu arttıkça kanda maksimum seviyeye ulaşır. Bu ortalama olarak adetin 14. gününe denk gelir.  Bunun üzerine follikül zarında çatlama meydana gelir ve yumurtlama da başlar.

Gebeliğin Başlaması

Kadındaki yumurta hücrelerinin erkekten gelen sperm ile karşılaşması sonucunda da döllenmenin oluşması için uygun zemin hazırlanır. Sperm ile yumurtanın birleşmesi sonucunda da gebeliğin başlaması sağlanır. Bu birleşme ortalama olarak 24 saat civarında sürer.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu