Sağlık

Antibiyotik Kullanımı Vajinal Mantara Yol Açar Mı?

Antibiyotik Kullanımı Vajinal Mantara Yol Açar Mı? Antibiyotik kullandıktan sonra vajinanız kaşınıyor ve yanıyorsa, vajinal mantar enfeksiyonu olabilir.

Antibiyotik Kullanımı Vajinal Mantara Yol Açar Mı? Genital bölgede oluşan mantar enfeksiyonları genellikle hamilelerde, antibiyotik tedavisi görenlerde, doğum kontrol hapı kullananlarda, şeker hastalarında, yüzdükten sonra ıslak mayoyla uzun süre kalanlarda görülür. Bu durumlar faydalı bakterilerin ölümüne yol açar ve zararlı bakteri veya mantarların büyümesi için uygun bir ortam yaratır.

En etkili olan ve mantar enfeksiyonu riskini artıran antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubundan ilaçlardır. Özellikle geceleri artan ve huzursuzluğa neden olan kaşıntı şeklinde kendini gösteren mantar enfeksiyonunda vajinadan vajinal akıntı miktarı artar.

Mantar enfeksiyonlarında yanma, kızarıklık, dış genital organların şişmesi ve idrarla temasta iltihaplanma meydana gelebilir. Mantar enfeksiyonlarında her zaman akıntı olmaz. Ancak varsa beyaz renkli ve süt veya peynir dilimleri şeklinde olabilir. Kadınlar arasında değişebilir. Vajinal mantar uygun şekilde incelenmeli ve teşhis edilmelidir. Bazen bu enfeksiyonla birlikte başka sağlık sorunları da görülebilir.

Vajinal Kaşıntı Görünümünü Hızlandıran Sebepler Nelerdir?

Naylon iç çamaşırı da vajina bölgesini terleterek bakteri ve mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. Menopozdaki hormonal değişiklikler mantarı davet eder. Zayıflamış bağışıklık sistemi mantar enfeksiyonunun önünü açar. Vajinal kaşıntı, aylık adet döngüsü sırasında ortaya çıkabilir. Sık vajinal yıkama ile pH dengesinin değişmesi mantar enfeksiyonuna ve vajinal kaşıntıya neden olur.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın şikayetlerine ek olarak yapılan fizik muayenede taburculuk görülür. Kaşıntıya bağlı olarak çevre dokularda kızarıklık olabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif vakalarda vajinaya yerleştirilen fitiller ve vulvar krem ​​birkaç gün içinde rahatlama sağlar. Şiddetli kızarıklık, şişme ve kaşıntı; vajinal bölgede çatlaklar ve yaralar göründüğünde; hamilelikte; Kontrolsüz superior diabetes mellitusa eklenen diğer mantar ve/veya bakteriyel enfeksiyonların varlığında vajinal kandidiyaz ciddi şekilde ilerler. Bazı hastalarda mantar enfeksiyonu yılda dört defadan fazla tekrarlar. Şiddetli veya tekrarlayan enfeksiyonlarda lokal tedaviye ek olarak sistemik (oral) tedavi verilebilir. Cinsel yönden aktif tüm kadınlarda tedavi cinsel partnerleri içermelidir. Eşler tedaviye aynı anda başlamalı ve bulaşmanın tekrarlaması önlenmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu